Filippo Brunelleschi Florence, 1377 – aldaar, 15 april 1446)

0
Filippo Brunelleschi Florence, 1377 - aldaar, 15 april 1446)
Filippo Brunelleschi Florence, 1377 - aldaar, 15 april 1446)

Filippo Brunelleschi (Florence, 1377 – aldaar, 15 april 1446) was een architect, ingenieur, goudsmid en beeldhouwer uit de Italiaanse renaissance. Hij is vooral bekend door zijn herontdekking van het perspectief en voor de bouw van de koepel van de Santa Maria del Fiore. Hij werd geboren en opgegroeid in Florence, Italië, dat een centrum was van artistieke en architectonische vernieuwing tijdens de Renaissance.

Brunelleschi en het perspectief

Brunelleschi staat vooral bekend om zijn bijdragen aan de architectuur en zijn baanbrekende werk in de ontwikkeling van perspectief in de schilderkunst. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Renaissance-architectuur en wordt gecrediteerd met het ontwerpen en bouwen van verschillende belangrijke gebouwen en structuren.

Een van Brunelleschi’s bekendste werken is de koepel van de Kathedraal van Florence, ook wel bekend als de Santa Maria del Fiore. Deze koepel wordt beschouwd als een architectonisch meesterwerk en een belangrijke technische prestatie voor die tijd. Brunelleschi’s innovatieve oplossingen voor het construeren van zo’n grote en complexe koepel zonder traditionele steigers of ondersteuning hebben generaties van architecten geïnspireerd.

Naast de koepel ontwierp Brunelleschi de Basilica di San Lorenzo, die diende als model voor Renaissancekerken in Italië. Hij werkte ook aan de Pazzi-kapel, een grafkapel in Florence, en het Ospedale degli Innocenti, een vondelingenhuis dat bekend staat om zijn harmonieuze verhoudingen.

Brunelleschi’s interesse in perspectief en wiskunde had een grote invloed op zijn architectonische ontwerpen. Hij boekte belangrijke vooruitgang in de studie van lineair perspectief, wat de manier waarop kunstenaars driedimensionale ruimte op een tweedimensionaal oppervlak afbeelden, revolutioneerde.

Naast zijn architectonische prestaties was Brunelleschi ook betrokken bij diverse technische en mechanische projecten. Hij ontwierp machines voor textielproductie en creëerde innovatieve hijsmechanismen voor het tillen van zware lasten.

Filippo Brunelleschi’s bijdragen aan de architectuur, techniek en perspectief hebben een blijvende impact gehad op de wereld van kunst en bouw. Zijn werk vertegenwoordigt de overgang van de gotische stijl naar de harmonieuze verhoudingen en klassieke invloeden van de Renaissanceperiode.

Hij was erin geslaagd om de tweedimensionale schilderijen weer te geven in een driedimensionaal vlak, waarmee het mogelijk werd om voorwerpen en personen op een tweedimensionaal vlak af te beelden zoals ze in werkelijkheid in de driedimensionale ruimte zijn opgesteld.

Brunelleschi's perspective experiment
Brunelleschi’s perspective experiment Amphicoelias, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Vermoedelijk met behulp van een zogenaamd dradenkruis, een soort vizier, heeft hij zijn onderwerp vanaf een onveranderlijk waarnemingspunt in talloze punten en lijnen op een beeldvlak getekend, dat was bedekt met een regelmatig rasterpatroon. Volgens de optische wetten van de waarneming kwamen alle in de diepte gaande vluchtlijnen samen in een vast verdwijnpunt waarvan de positie in het beeld door het standpunt van de beschouwen vaststond.

Bronnen

  1. Wikipedia

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in